רשלנות רפואית עיניים
טיפול בעיניים יכול שיהיה פשוט ביותר בשל לקות ראיה אך לעתים מדובר בטיפול מורכב יותר אשר הינו תוצאה של לחץ תוך גולגולתי המשפיע גם על הראיה ואז נדרש טיפול רפואי מקיף כדי למנוע הידרדרות בראיה עד למצב חמור של עיוורון מוחלט ולכן חשוב לזהות מקרים אלו מוקדם ככל האפשר ולתת את הטיפול הרפואי המתאים.
בכל תביעה אזרחית כמו גם בגין רשלנות רפואית עיניים קיימת תקופה שבה ניתן להגיש את התביעה ובאם עוברת התקופה הרי רק במקרים מיוחדים ניתן יהיה להגיש את התביעה אחרת היא תידחה באופן אוטומטי על ידי בית המשפט בטענה של התיישנות ולכן חשוב שלא להגיש תביעות אזרחיות באיחור ממשי.
תביעת רשלנות עיניים הוגשה לבית המשפט המחוזי בעקבות טענה לרשלנות רפואית בשל העובדה כי התברר למטופלת כי היה קשר סיבתי בין הלחץ התוך גולגולתי לבין המצב של העיניים, ולפיכך היה על הצוות הרפואי לתת טיפול רפואי מתאים מיד עם גילוי הבעיה ולא להמתין עד להידרדרות המצב.
התביעה בגין רשלנות רפואית עיניים נדחתה על ידי בית המשפט המחוזי משום שהוגשה 10 שנים אחרי קרות המקרה ובכך עברה את תקופת ההתיישנות המותרת על פי חוק. לכן, כדי שתוכל לקבל בכל זאת פיצויים בגין אותה רשלנות רפואית עיניים היה על המטופלת להגיש ערעור לבית המשפט העליון.
הערעור הוגש לבית המשפט העליון וזה דן בטענה שהובאה לפניו לפיה אמנם חלפה תקופת ההתיישנות, אך קיים חריג בחוק להתיישנות המאפשר להגיש את התביעה למרות שעברה התקופה. באם קיימות עובדות אשר נעלמו מהתובע מכל מיני סיבות שאינן תלויות בו, הוא לא היה יכול למנוע אותן בזהירות סבירה ועובדות אלו הן הבסיס לעילת התביעה, הרי תקופת ההתיישנות תתחיל ביום שהעובדות הללו הגיעו לידיעת התובע.
המטופלת טענה בערעור לעליון כי הקשר הסיבתי בין הלחץ התוך גולגולתי לבין המצב של הראיה התגלו לה רק באיחור ולכן יש להפעיל את החריג לחוק ההתיישנות. לעומת זאת מצד הצוות הרפואי נטען כי היה ראוי כי טענה שכזאת תועלה בשלב מוקדם יותר ולא כעבור 10 שנים ולכן יש לקבל את החלטת והכרעת בית המשפט המחוזי לפיה יש לדחות את התביעה בטענת התיישנות.
בית המשפט העליון התלבט בנוגע לטענת ההתיישנות ובסופו של הדיון פסק כי הוא מקבל את הערעור וכי החריג להתיישנות יופעל במקרה זה והתיק הוחזר לבית המשפט המחוזי כדי שזה ידון בפיצוי שיתכן ויינתן למטופלת שתבעה את בית החולים. כך, למרות שבאופן עקרוני עבר זמן הגשת התביעה קיבלה התובעת הזדמנות נוספת לקבל את דרישותיה.
בעת הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית עיניים או כל תביעה אזרחית אחרת קיימת תקופת התיישנות של 7 שנים ולאחר מכן עשויה התביעה להידחות. לכן, חשוב להיות ערוכים להגשת תביעה מבעוד מועד ולא לחכות עד הרגע האחרון, אלא אם כן קורה כפי שאירע בתביעת רשלנות עיניים זאת ואז בית המשפט בשבתו כבית משפט לערעורים עשוי לשנות את התמונה המשפטית.
עורך דין אשר מטפל בתביעה של רשלנות רפואית צריך לעשות ככל שניתן כדי שזו תוגש בהקדם האפשרי. אך לעיתים יש נסיבות שמאפשרות לפתוח את העניין מחדש ולנסות להוכיח את צדקתו של מי מהצדדים. עם זאת עורך דין זהיר ומקצועי ינסה שלא להגיע למצב משפטי מסוכן זה, שמא התוצאה תהיה הפוכה מכפי שמצפים. לכן, גם אם נדמה כי אין בסיס לתביעה או שאין מספיק נתונים יש להגיע לעורך דין לפגישת יעוץ שהוא יקבל את ההחלטה.